خودروهای لاکچری وارد نمی‌شوند

بازده

 

واردات خودرو آزاد شد؟
تاریخ تحریر: 9 خرداد 1401
بازار خودرو این روزها روند ثابتی ندارد و قیمت ها نوسانات بالایی را تجربه می کند. روند کاهشی قیمت ها در بازار که از زمان انتشار خبر قطعی آزادسازی واردات شروع شده بود، متوقف و جای خود را به
افزایش قیمت ها داد ؛ اما این روزها با انتشار آئین نامه نهایی واردات خودرو باید دید روند نزولی قیمت ها از سر گرفته می‌شود یا خیر؟


خودرو لاکچری وارد نمی‌شود!!

سید علی موسوی نماینده مردم ملکان در مجلس شورای اسلامی درباره واردات خودرو برای دهک های پایین جامعه اظهار کرد: ما به واردات خودرو مجوز دادیم تا بتوانیم قیمت سنگین خودرو ایرانی را بشکنیم. دهک‌های بالای جامعه می‌توانند هر خودرویی که دوست دارند را تهیه کنند؛ بنابراین واردات خودرو باید برای طبقه متوسط و ضعیف جامعه صورت بگیرد.
مجلس قول می‌دهد که در راستای حمایت از دهک‌های متوسط و پایین در برابر مافیای خودرو بایستد و نگذارد قشر خاصی خودروی بالای 25 هزار دلار وارد کنند و بخواهند ضمن سودهای کلانی که می‌برند، مانع ایجاد رقابت بین خودروی ایرانی و خودروی هم قیمت خارجی شوند.


مالیات ستانی موجب افزایش قیمت می‌شود
وزارت صمت قصد دارد فرمولی جدید را برای تعیین قیمت خودروهای داخلی پیاده کند، فرمولی که اولا با تورم عمومی و ثانیا با کاهش هزینه های تولید منطبق باشد. برنامه اصلی وزارت صمت این است که پس از حذف قرعه‌کشی و در صورت تصویب طرح مالیات بر درآمد در مجلس شورای اسلامی، از فروشندگان خودرو (احتمالا فقط آنهایی که از مسیر طرح‌های فروش خودروسازان موفق به خرید شده‌اند) مالیات دریافت کند. در صورت تصویب طرح مالیات بر عایدی سرمایه در مجلس، فروشندگان خودروهای صفر داخلی، باید تا 70 درصد مابه‌‌التفاوت قیمت کارخانه و بازار، مالیات بپردازند.
بابک صدرایی کارشناس خودرو درباره این طرح اذعان کرد: اگر دولت در تلاش برای از بین بردن فاصله قیمتی بین بازار و کارخانه است باید قیمت‌گذاری دستوری را متوقف کند و به شفاف سازی هزینه ها و نرخ واقعی محصولات خودروسازان همت گمارد نه مالیات‌ستانی.


رکود بازار خودرو ادامه دارد
صدرایی، در رابطه با شیوه جدید فروش خودرو و اخذ مالیات 70 درصدی گفت: ممکن است این طرح اجرایی شود و برای کوتاه‌مدت نیز تاثیر مثبت بگذارد؛ اما در بلندمدت عواقب سنگینی هم برای مردم، خودروسازان و هم برای دولت خواهد داشت. این نوع مالیات‌ها در فضایی که به دلایل مختلف مانند رکود، تحریم و تورم چالش‌های زیادی در سر راه مردم عادی و تولیدکنندگان وجود دارد، مشکلاتی مانند کاهش میزان تولید و عرضه و درنتیجه افزایش قیمت خودروها را ایجاد می‌کند.
بازار خودرو در حال حاضر راکد است. به نظر می‌رسد تاثیر اخبار واردات بر قیمت‌ها به صورت موقت است. اگر مذاکرات وین به نتیحه برسد، مشکلات از بین می‌رود و قیمت‌ها با کاهش نسبی همراه می‌شود. اما تا وقتی که گفتاردرمانی مسئولان ادامه داشته باشد، وضعیت تغییری نمی‌کند.

در تصویر زیر، لیستی از قیمت های روز خودروهای داخلی در بازار نمایش داده شده است.

قیمت خودروهای داخلی



منابع
ایسنا
تجارت‌نیوز