علت افزایش قیمت خودرو دلار است، نه بورس کالا!

بازده

عرضه خودرو در بورس کالا
تاریخ ۳۰ آذر ۱۴۰۱

آشفتگی بازار خودرو دولت را به این نتیجه رساند که خودرو را در بورس کالا عرضه کند تا شاید بتواند با این کار تعادلی در بازار خودرو ایجاد کند و آن را به دست مصرف کننده واقعی برساند و دست دلالان را از این بازار کوتاه کند. اما در این بین تنها اتفاقی که رخ داده سه نرخی شدن خودرو در بازار است و برخی از کارشناسان هم بر این باورند که عرضه خودرو در بورس کالا کار بیهوده ای است.


مکانیزم قیمت گذاری در بورس کالا چگونه است؟

با هدف حذف رانت‌ها و قیمت‌گذاری دستوری، خودرو برای اولین بار برای فروش در بورس کالا عرضه شد. قیمت خودرو در بورس با توجه به عرضه و تقاضا تعیین می‌شود و هر چه متقاضی خرید بیشتر باشد قیمت بالاتر از قیمت پایه معامله خواهد شد. البته باید در نظر داشت که مبالغ مالیات و عوارض و هزینه‌های جانبی نیز به مبلغ خرید اضافه می‌شود.

برای تعیین قیمت خودرو در بورس کالا، شورای رقابت تصمیم می‌گیرد؛ بر این اساس که شورای رقابت بر اساس فرمولی که مشخص می‌کند، قیمت پایه خودرو را تعیین می‌کند. خودرو با این قیمت در بورس کالا عرضه می‌شود و متقاضیان قیمت پیشنهادی خود را در سامانه بورس ارائه می‌دهند. قیمت‌های کشف شده عموماً اختلافی بین ۲۰ تا ۳۵ درصد با بازار آزاد دارند. به عنوان نمونه در تصویر زیر مقایسه معاملات دو خودرو هایما و شاهین در بورس کالا نمایش داده شده است.

اختلاف قیمت شاهین و هایما


علت افزایش قیمت خودرو دلار است، نه بورس کالا
طی هفته‌های اخیر قیمت دلار به قله‌های تاریخی جدید رسید و موجب افزایش قیمت خودرو در بازار نیز شد. برخی درباره علت رشد قیمت خودرو آدرس اشتباه می‌دهند و بورس‌ کالا را مقصر این اتفاق معرفی می‌کنند. حال آنکه علت رشد جدی‌تر خودرو نسبت به دلار آن است که قیمت خودرو در نیمه نخست سال به دلیل انتظار برای آزادسازی واردات، از رشد نرخ ارز جامانده بود و حالا به نظر در حال جبران این جاماندگی است.
فربد زاوه کارشناس بازار خودرو در رابطه با عرضه خودرو در بورس کالا اذعان کرد: بورس کالا نمی‌تواند محل مناسبی برای عرضه خودرو باشد و در هیچ کجای دنیا نیز چنین رسمی متداول نیست؛ هدف وزارت صمت این است که با عرضه خودرو در بورس واسطه‌ها را حذف کند که در عمل چنین هدفی در بورس کالا میسر نخواهد شد؛ چراکه بورس کالا جایی است که دلال‌ها باید حضور داشته باشند به عبارت دیگر نمی‌توان در جایی‌که برای دلالی طراحی شده است را حذف کرد.
به ‌هرحال این افزایش قیمت دومینو وار در بورس کالا و بازار آزاد پایانی ندارند؛ مسئولان باید بپذیرند که تداوم این شیوه، نتیجه‌ای جز گرانی و افزایش فشار به مردم ندارد و باعث از بین رفتن سرمایه اجتماعی می‌شود. باید گره های محدودکننده را باز کنیم در غیر این صورت نمی‌توان منتظر بهبود فضای اقتصادی و آرام شدن بازار خودرو باشیم.



منبع
تجارت نیوز
اکوایران