تاریخ ۲ آذر ۱۴۰۱
دومین ماه پاییز در حالی پایان یافت که بازارهای سرمایهگذاری همگی صعودی بودند؛ این درحالی بود که از اردیبهشت ماه تاکنون در هیچ ماهی هر چهار گزینه سرمایهگذاری صعودی نبودند. افزایش انتظارات تورمی را میتوان مهمترین دلیل حرکت دستهجمعی گزینههای سرمایهگذاری قلمداد کرد.
دلار پلههای صعود را یکی پس از دیگری طی کرد
قیمت دلار که مهرماه پس از شکستن رکورد تاریخی به زیر ۳۳ هزار تومان بازگشته بود، در آبان حرکت صعودی خود را با سرعت بیشتری آغاز کرد و در نیمه آبان تا نزدیکی مرز ۳۷ هزار تومان پیش رفت. به عقیده کارشناسان دلایل رشد ۸.۱ درصدی قیمت دلار در آبان ماه شامل تداوم بنبست مذاکرات برجام، ادامه ناآرامیها در داخل کشور، تحریمهای جدید آمریکا و کشورهای اروپایی و اظهارنظرهای تند آلمان و فرانسه علیه ایران، نگرانی از موفقیت جمهوریخواهان آمریکا در تسخیر مجلس سنا و تصویب دومین قطعنامه شورای حکام علیه ایران طی ۶ ماه گذشته بوده است.
در سوی مقابل، بانک مرکزی تلاش کرد تا با اقداماتی از جمله تسهیل خرید ارز با کارت ملی و انتشار اوراق سکه و دلار از التهاب این بازارها بکاهد. در کنار اقدامات بانک مرکزی، چند اتفاق دیگر نیز در عقبنشینی دلار از سقف اثرگذار بود؛ از جمله حفظ اکثریت مجلس سنای آمریکا توسط دموکراتها و مذاکره و توافقات جدید میان ایران و آژانس اتمی.
سکه، پربازدهترین بازار در پاییز ۱۴۰۱
بازدهی طلا در دومین ماه پاییز، با ۸.۶ درصد رشد همراه بود. سکه نیز آبان را با رشد ۸.۷ درصدی و در نرخ ۱۶ میلیون و ۲۸۲ هزار تومان به پایان برد. به این ترتیب، سکه برای دومین ماه پیاپی پربازدهترین بازار کشور شد.
با اوجگیری قیمت دلار، سکه تا سطح ۱۶ میلیون و ۴۵۰ هزار تومان صعود کرد که تنها ۱۰ هزار تومان کمتر از سقف تاریخی بود. پس از آن اگرچه دلار اندکی تعدیل شد، اما رشد قیمت طلای جهانی به سطوح کمسابقه در سه ماه گذشته موجب شد سکه از سقف قیمتی عقب ننشیند.
بورس روند نزولی خود را شکست
بورس تهران در عملکرد آبانماه خود توانست پس از پنج ماه متوالی منفی، بازدهی مثبتی را نصیب سهامداران خود کند. شاخص کل بورس طی دومین ماه پاییز ۱۴۰۱ بازدهی مثبت ۷.۶۵ درصد را به ثبت رساند که سومین ماه سبز و دومین رکورد صعود ماهانه در سال جاری محسوب میشود. شاخص هموزن نیز در این ماه با ثبت یک افزایش ۶.۷۴ درصدی، سومین ماه صعودی خود در سال جاری را رقم زد.
به عقیده کارشناسان تا زمانیکه سایه ابهامات چندوجهی بر سر بازارسهام وجود دارد، از سرمایهگذاران نمیتوان انتظار داشت پول خود را از بازار سهام خارج نکنند.
جدیترین رشد ماهانه قیمت خودرو در آبان ماه رقم خورد
قیمت خودرو شدیدترین رشد ماهانه امسال را در آبان تجربه کرد. شاخص کل قیمت خودرو ۶.۵ درصد رشد را در هشتمین ماه سال ثبت کرد. این رشد قیمت در خودروهای داخلی شدیدتر بود. شاخص خودروهای داخلی ۷.۹ درصد رشد ماهانه کرد در حالیکه شاخص خودروهای چینی تنها ۵ درصد افزایش داشت. ممنوع شدن واردات خودروهای فرانسوی به دلیل بالا گرفتن تنشها میان تهران و پاریس نیز از اخبار پرحاشیه آبانماه بود.
منبع
مرکز آمار ایران
شبکه اطلاعرسانی طلا، سکه و ارز