تاریخ تحریر 2 مرداد 1401
چهارمین ماه سال در حالی به پایان رسید که بازارهای مالی تحت تاثیر مذاکرات وین و اخبار سیاسی قرار داشتند؛ این اخبار موجب نوسان در بازارها شد. هر چند که بازدهی اکثر بازارهای مالی در خرداد ماه مثبت بود، اما در تیر ماه روند کاهشی در بازار غالب بود.
دلار با روند کاهشی به کار خود پایان داد
قیمت دلار صرافی ملی در تیرماه 0.76 درصد رشد داشت. این در حالی است که دلار در ماه خرداد با 7.82 درصد بازدهی مثبت، پس از طلا در جایگاه دوم بیشترین بازدهی قرار گرفته بود. در بازار آزاد نیز در ماه گذشته، نوسانات زیادی اتفاق افتاد و دلار در این ماه بین دو کانال نوسان داشت؛ اما در نهایت با روند کاهشی به کار خود پایان داد. تحلیلگران معتقدند این کاهش قیمت به دلیل شکلگیری برخی انتظارات سیاسی مثبت بود که توانست قیمت دلار را به زیر بکشد.
قیمت طلا 5 درصد افت کرد
طبق بررسی ها قیمت طلا نیز در ماه گذشته، 5.63 درصد افت کرد. این در حالی است که ماه گذشته، طلا با 10 درصد رشد ، بیشترین بازدهی مثبت را در میان بازارهای مالی داشت.
خریداران بازار سکه نیز ماه گذشته ضرر کردند. افت قیمت سکه طرح جدید، 4.52 درصد بود. در حالی که سکه در خرداد، 6.90 درصد بازدهی مثبت را تجربه کرده بود. قیمت طلا و سکه، در چهارمین ماه سال تحت تاثیر قیمت دلار و اونس نوسانات زیادی داشتند؛ هر چند هر دو آخرین روز کاری تیر را افزایشی به پایان رساندند اما در نهایت در این ماه، بازدهی منفی داشتند.
بورس همچنان به نفع فروشندگان است
در وجه دیگری از بازدهی بازارهای مالی در تیر 1401، شاخص کل بورس نیز نزولی بود. شاخص کل بورس در آخرین روز کاری تیر، یک میلیون و 471 هزار و 898 واحد بود که نسبت به خرداد ماه افت 4.40 درصدی را تجربه کرد. بازار بورس در تیرماه شاهد خروج سرمایه سهامداران حقیقی از بازار بود که ناشی از بی اعتمادی سرمایهگذاران به بازار طی اقدامات صورت گرفته است.
بیت کوین 10 درصد از ریزش خود را جبران کرد
بیت کوین در ریزش اخیر خود به زیر 20 هزار دلار نفوذ کرده بود که این میزان کاهش قیمت از دسامبر 2020 بی سابقه بود . بیتکوین در تیرماه توانست بخشی از ریزش خود را جبران کند و با بازدهی مثبت 10 درصد به قیمت 23 هزار دلار برسد. میتوان استدلال کرد که به رغم باد مخالف از سوی اقتصاد کلان، بیت کوین همچنان به انباشت تاریخی قوی در میان طیف وسیعی از فعالان بازار ادامه می دهد. بنابراین پیشبینی میشود با تغییر شرایط اقتصاد کلان بهبود عملکرد قیمتی بیتکوین در آیندهای نزدیک مشاهده شود.
آینده بازارهای مالی به کدام سو میرود؟
علی صادقین کارشناس بازارهای مالی بیان کرد: به طور کلی روند بازارها در دو بخش خلاصه میشود؛ یک بخش سیاستهای بازارساز و بخش دیگر متغیرهای بنیادی تعیینکننده. از شهریور به بعد که کسری بودجه تشدید میشود، متغیرهای بنیادی اثر بیشتری را نشان میدهند. از سوی دیگر در آن زمان اخبار سیاسی تا حدودی به سمت چالش بیشتر حرکت میکند؛ در نتیجه افزایش قیمت بیشتری را شاهد هستیم.
برزو حقشناس ، کارشناس بازارهای مالی معتقد است برخلاف آمارهایی که بانک مرکزی در مورد کاهش نرخ رشد نقدینگی منتشر کرده است، واقعیت چیز دیگری را نشان میدهد. ضمن اینکه در ماه نخست امسال، این نهاد اقداماتی را انجام داده است که اثرات تورمی آن در آینده بروز میکند. از جمله موافقت بانک مرکزی با درخواست شرکتهای دولتی، برای اینکه وامهای کلانی را از شبکه بانکی دریافت کنند. در واقع این نهاد برای اینکه نرخ رشد نقدینگی را کاهشی نشان دهد با آمار بازی میکند. این کارشناس بازارهای مالی، پرداخت یارانههای نقدی را نیز نشانه دیگری از احتمال افزایش تورم دانست. وی افزود: از ابتدای سال، حجم زیادی یارانه نقدی به مردم پرداخت شده است و مشخص نیست منابع مالی آن از کجا تامین شده است. اگر این موضوع نیز دولت را به بانکها بدهکار کرده باشد، آثار منفی خود را در آینده از جمله در بازار دلار، طلا و سکه نشان میدهد. ابهام در مذاکرات وین و چشمانداز تورمی کشور، نشان میدهد که احتمالا قیمتها در مرداد ماه رشد داشته باشند.
منابع
رادار اقتصاد