تاریخ ۱۰ اسفند ۱۴۰۱
همگام با نوسانات دلار روند صعودی بازار خودرو شتاب شدیدی گرفت؛ به طوری که حتی با وجود کاهش قیمت چند هزار تومانی دلار افزایش قیمت خودرو متوقف نشد فقط از شتاب آن کاسته شد. حال این مسئله مطرح میشود که التهاب این بازار چه زمانی التیام مییابد؟
عدم تمایل فروشندگان در بازار خودرو
قیمت خودروهای صفر داخلی در هفتهای که گذشت، افزایش بیسابقهای را تجربه کرد. تمامی خودروهای صفر داخلی و مونتاژ به بالاترین قیمت خود در تاریخ بازار خودرو ایران رسید؛ این اتفاق در پی افزایش نرخ ارز رخ داد.
بازار خودرو کارکرده نیز با تبعیت از بازار خودرو صفر، شاهد افزایش قیمتها بود. به همین دلیل، تقریباً بسیاری از فروشندهها برای فروش خودرو خود تعلل کرده یا خودرو خود را با قیمت ۲۵ تا ۳۰ درصد بیشتر برای فروش آگهی میکردند. به طوری که حتی گاهی قیمت خودروهای کارکرده مدل ۱۴۰۰ بالاتر از قیمت صفر آگهی میشد.
چالش اصلی بازار خودرو چیست؟
علاوه بر اثرپذیری قیمت خودرو از نرخ ارز، مشکل اصلی بازار خودرو کاهش میزان تولید است؛ آمارهای عرضه و تقاضای خودرو طی دهه ۹۰ نشان از یک شکاف بزرگ در بازار خودرو میدهد. آمارهای عملکردی سه خودروساز بزرگ بورسی یعنی ایران خودرو، سایپا و پارس خودرو نشان میدهد که طی ده ماه سپریشده از سال جاری، به طور متوسط ماهانه نزدیک به ۸۸ هزار دستگاه خودرو تولید شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش بیش از ۲۰ درصدی را نشان میدهد. علیرغم رشد ۲۰ درصدی تولید انواع سواری در ده ماه نخست سال جاری، همچنان تولید خودرو در سطح پایینی قرار دارد و نسبت به بهترین عملکرد آن یعنی سال ۱۳۹۶، ماهیانه بیش از ۳۰ هزار دستگاه کمبود عرضه وجود دارد.
پیش بینی آینده بازار خودرو
به نظر میرسد نوسانات ادامهدار نرخ ارز در کنار چشمانداز صعودی انتظارات تورمی موجب شده تا روند افزایشی اغلب خودروها ادامه یابد. گرچه برخی کارشناسان معتقدند افزایش قیمت خودرو به دلیل افزایش نرخ ارز، باعث ایجاد حباب قیمتی میشود اما تجربه ثابت کرده است پایین آمدن قیمت ماشین، به راحتی اتفاق نمیافتد. این در حالی است که به نظر میرسد بازار شب عید خودرو نیز رونق گرفته تا با افزایش خرید و فروشها نوسانات این بازار همچنان ادامه داشته باشد. در چنین شرایطی بازار خودرو کشور با التهابات فراوانی مواجه است و قیمت بازار انواع خودرو با قیمت کارخانه آنها اختلاف بسیار فاحشی را نشان میدهد.