تاریخ ۵ دی ۱۴۰۱
دلار آمریکا در ادامه روند صعودی دو هفته اخیر برای اولین بار به ۴۱ هزار تومان رسید. فارغ از مشکلات عدیده اقتصادی و انتظارات بالای تورمی، مدیریت ناصحیح دولت نیز به این شرایط دامن زده است. حال این سوال مطرح میشود که قیمت دلار تا کجا پیش خواهد رفت؟ و قیمت تعادلی دلار که همان قیمت بنیادی است که براساس دادههای اقتصادی بدست میآید؛ در چه محدودهای قرار دارد؟
قیمت تعادلی دلار با بازار آزاد متفاوت است
عبور دلار از ۴۱ هزار تومان پنجمین کانالشکنی متوالی قیمت تنها در دو هفته محسوب میشود. روند صعودی دلار از اوایل شهریور مصادف با زمانی که ایران و آمریکا نتوانستند بر سر پیشنویس جدیدی که اتحادیه اروپا برای توافق برجام تهیه کرده بود همنظر شوند، شروع شد. در نیمه آذر و همزمان با انتشار بیانیههای انتقادی از ایران و نگرانیها از اجماع بینالمللی علیه کشور روند صعودی دلار پرشتابتر شد. مسائلی همچون نگرانی از کاهش درآمدهای ارزی با قطع گاز پتروشیمیها در زمستان و نیز کسری بودجه احتمالی دولت هم مسیر رشد شاخص ارزی کشور را هموارتر کرد.
بر اساس دادههای اقتصادی، اگرچه در کوتاهمدت ممکن است قیمت دلار در بازار آزاد همراه با هیجانات از محدوههای تعادلیِ خود فاصله بگیرد و بعضاً این فاصله میتواند بسیار زیاد باشد؛ اما باید توجه داشت در مواقعی که دلار خیلی پایینتر و یا بالاتر از قیمتهای تعادلی خود قرار دارد، مجدداً به سمت محدوده تعادلی حرکت میکند. در حال حاضر محدودهی تعادلی قیمت دلار در بازهی ۳۶ الی ۳۸ هزار تومان قرار دارد.
منتظر ریزش قیمت دلار باشیم؟
معاملهگران تکنیکال انتظار داشتند دلار حوالی مقاومت ۴۰۸۰۰ تومان با اصلاح همراه شود. این تحلیلگران نسبت به مقصد نرخ ارز پس از عبور پایدار از این مرز ابراز نگرانی کرده و احتمال رشد ۱۵ درصدی دلار را مطرح میکنند؛ اما چارت تکنیکال دلار پیش بینی متفاوتی را ارائه میدهد.
سطح ۴۲۰۰۰ تا ۴۲۸۰۰ محدوده اشباع خرید بوده و مقاومت مهمی برای ادامه رشد دلار خواهد بود. در تایم فریم ماهانه واگرایی منفی در اندیکاتور macd و rsi را با هم میبینیم که تفاوت آن با دوره های قبل این بوده است که دورههای قبل تنها rsi واگرایی منفی داشته است که موجب اصلاح آن شده است. تارگت نزولی دلار را ۳۲۰۰۰ تومان میتوان در نظر گرفت که کف کانال یک ماهه هست.
منبع
همفکران
فردای اقتصاد