تاریخ تحریر 4 تیر 1401
در حال حاضر اقتصاد کشور در وضعیت حساسی قرار دارد؛ ابهام در نتیجه مذاکرات هستهای ، شرایط تحریمی ، حذف ارز ترجیحی و به تبع انتظارت تورمی کشور را در موقعیت پیچیده ای قرار داده است. طبق گزارشات مرکز آمار ، تورم اقلام خوراکی در خرداد ماه 81.6 درصد بوده است که بیانگر شرایط سخت خانوارها در تامین مایحتاج زندگیشان است. راه برونرفت از این مشکلات تصمیمات اصلاحی سنجیده مسئولان کشوری را میطلبد وگرنه شاهد بروز بحرانهای شدیدتری در اثر عملها و بیعملیهای دولت خواهیم بود.
تورم خرداد ماه طی 40 سال اخیر بیسابقه بود
پس از تیر و تار شدن روند مذاکرات هسته ای و همچنین حذف ارز ترجیحی از چرخه اقتصاد، وضعیت پیچیده ای در آخرین ماه بهار برای کشور ایجاد شد. طبق گزارش مرکز آمار ، تورم نقطه به نقطه خرداد ماه 52.5 درصد ثبت شد که در چهار دهه گذشته پس از انقلاب بی سابقه بوده است. تورم ماهانه خرداد ماه نیز نسبت به اردیبهشت 12.2 درصد بود.
در طی همین مدت دلار هم با شیب بسیار تندی رشد کرد ؛ با توجه به حرکت دولت به اسم جراحی اقتصادی و آزادسازی قیمتها، فنری از دید تورمی در جامعه آزاد شد که خود را در قیمت دلار آزاد نشان داد. بازار ارز کم توجه به اتفاقات وین و غالبا بر اساس انتظارات تورمی جامعه رکورد شکست. در تصویر زیر نمودار ماهانه نرخ تورم نمایش داده شده که بیانگر افزایش حداقل 2 برابری نرخ تورم خرداد ماه نسبت به بیشترین ماه طی دهه اخیر است.
گذشت زمان شانس دستیابی به توافق را کاهش میدهد
این روزها اخبار از افزایش تلاشها برای از سرگیری مذاکرات وین حکایت میکنند ؛ در هفتههای اخیر با صدور قطعنامه علیه ایران در شورای حکام سازمان ملل و اقدام تقابلی ایران با برداشتن 27 دوربین فراپادمانی سازمان بینالمللی انرژی اتمی حصول هرگونه توافقی بین ایران و غرب کمرنگتر شده است اما طرفین اصلی توافق یعنی آمریکا و ایران از اعلام شکست خودداری کرده و معتقدند که هنوز شانس حصول توافق بین دو طرف وجود دارد. یکی از مهمترین اقدامات در راستای از سرگیری مذاکرات ، سفر جوزف بورل نماینده عالی سیاست خارجی اتحادیه اروپا به ایران است.
به گزارش نیویورک تایمز شکست مذاکرات میتواند نتایج بسیار بدی برای دو طرف داشته باشد. بدون هیچ مصالحهای در مورد توافق جدید و پیشرفت مداوم توانمندی هستهای ایران، دولت بایدن با شرایط بسیار سختی مواجه خواهد شد و هزینه زیادی برای دولت آمریکا به وجود خواهد آمد. در این میان همه کارشناسان بارها اعلام کردهاند که هر چقدر زمان بگذرد ، احتمال دستیابی به توافق کمتر میشود؛ کما اینکه احتمال توافق در حال حاضر خیلی کمتر از پیش از نشست شورای حکام یا اوایل سال است.
سیگنال رئیسی به بازارها چه خواهد بود؟
از روز چهارشنبه گذشته ، همزمان با حرف و حدیث هایی پیرامون آغاز دور جدید مذاکرات و سفر امشب مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ، روند بازارها تا حدودی نزولی شده است؛ چرا که گفته میشود جوزپ بورل حاوی پیام مهمی از طرف واشنگتن برای تهران است. همین مسئله باعث احتیاط معاملهگران در بازارها شده است. همچنین امشب قرار است رئیس جمهور در برنامه زنده تلویزیونی با مردم صحبت کند؛ اگر سخنرانی رئیسی درباره برجام باشد، میتواند بر روند بازارها اثر بگذارد. اما اگر مانند دفعات گذشته فقط محدود به تمجید از عملکرد دولت و رونمایی از برنامههای کلی باشد ، بعید است بتواند اثر خاصی بر بازارها بگذارد.
منابع
بورسان
تجارت نیوز