جهش دلار قیمت بازار مسکن را متلاطم کرد

بازده

رشد همگام مسکن با قیمت دلار

تاریخ ۱۴ آذر ۱۴۰۱

بعد از ۴ ماه که تورم ملکی رو به کاهش بود و تعداد معاملات کم می‌شد، در آبان‌ماه مسکن هم تسلیم تلاطم بازارها شد و جهش ۷ درصدی را ثبت کرد.

جهش دلار قیمت بازار مسکن را متلاطم کرد
از اواخر شهریورماه با افزایش ناآرامی‌ها و پایان مذاکرات احیای برجام، سطح انتظارات تورمی در بازارها مجدداً در مسیر صعودی قرار گرفت. به طوری که در شهریور نسبت پول به نقدینگی که می‌تواند نماگری از عدم اطمینان اقتصادی باشد به بیشترین سطح خود طی یک دهه گذشته رسید. از طرفی دیگر نرخ ارز هم که چند ماهی در نزدیکی مرز ۳۰ هزار تومانی بود به سرعت از این سطوح عبور کرد و طی دو ماه بعد تا ۳۶ هزار تومان (حدود ۲۰ درصد) هم رشد کرد و رکوردهای تاریخی جدیدی بر جای گذاشت.
در این میان اما طی شهریور و مهر بازار مسکن واکنش چندانی به این اتفاقات نشان نداد. به طوری که در مهرماه حجم معاملات باز هم کاهش یافت و رونق نسبی بازار مسکن به کمترین میزان از اوایل سال گذشته، یعنی همزمان با آغاز مذاکرات وین در روزهای پایانی دولت روحانی، رسید.
اما به نظر می‌رسد این بی‌واکنشی مسکن به تلاطمات اقتصادی در آبان به پایان رسیده است. به طوری که حجم معاملات مسکن در تهران با جهش سریع حدوداً ۵۰ درصدی به بیش از ۸ هزار واحد مسکونی رسیده است و متوسط قیمت هر متر مربع مسکن هم با جهش ۶.۸ درصدی مواجه شده است. این رشد عجیب باعث شده تا متوسط قیمت مسکن تهران که در مهر ماه متری ۴۳.۷ میلیون تومان بود با افزایش ۳ میلیون تومانی به متری ۴۶.۷ در آبان برسد.


موتور رشد مسکن روشن شد
‌تا چند ماه گذشته بازار مسکن در مسیر رکودی شدن قرار گرفته بود تا دوباره تلاطمی دیگر برای اقتصاد ایران از راه رسید. یک نوبت در فصل بهار بازار مسکن متلاطم شد که علت اصلی آن را افزایش جدی انتظارات تورمی بعد از توقف ناگهانی مذاکرات در پایان سال گذشته به خاطر حمله روسیه به اوکراین و همچنین حذف دلار ۴۲۰۰ تومانی در اوایل سال جاری می‌توان دانست. اما بعد از جهش تند و تیز مسکن و انحراف قیمت ملک از سطوح تاریخی، این بازار وارد فاز رکود شد. به طوری که در مهر همزمان با ماه نخست تلاطمات جدید قیمت مسکن تغییر نکرد و حتی حجم معاملات کاهش ۱۰ درصدی را ثبت کرد.
حال به نظر می‌رسد بازار مسکن که به طور معمول بازاری کندتر محسوب می‌شود، با یک ماه تاخیر در آبان‌ماه به این اتفاقات واکنش نشان داده است. در همین خصوص هم می‌توان به قیمت دلاری مسکن اشاره کرد که در آبان مجدداً بیشتر شد.
بعد از رسیدن قیمت دلاری مسکن به بیش از ۱۴۰۰ دلار در پایان نیمه اول امسال، بازار مسکن در مهرماه کم‌نوسان بود؛ اما در ماه گذشته دوباره مسکن رشد قیمتی بیشتری نسبت به ارز را تجربه کرده تا روند تخلیه حباب دلاری مسکن متوقف شود. به طوری که با متوسط دلار ۳۴.۷ هزار تومانی در مهرماه، قیمت دلاری مسکن به حدود ۱۳۵۰ دلار بر متر مربع رسیده است.

پیش بینی بازار مسکن


قیمت مسکن بالا و بالاتر می‌رود
در حالی قیمت هر متر مربع مسکن به ۱۳۵۰ دلار رسیده است که میانگین ده ساله آن در تهران حدود متری ۱۰۵۰ دلار است. چنین چیزی نشان از اضافه جهش ۳۰ درصدی قیمت مسکن نسبت به دلار دارد. به اعتقاد بسیاری از کارشناسان قیمت مسکن در ایران به طور کل دارای یک حباب تاریخی است. مهم‌ترین دلیل را می‌توان نبود فرصت‌های مناسب برای سرمایه‌گذاری و بی‌ثباتی بالای اقتصادی دانست که منجر شده تا پول‌ها به جای رفتن به سمت تولید در بازارهای غیرمولدی مانند مسکن سرمایه‌گذاری شود.

غلامرضا سلامی مشاور اسبق وزیر راه و شهرسازی، درباره‌ی پیش بینی بازارمسکن اظهار داشت: تحلیل بازار مشکل است، چون عوامل متعددی مثل مسائل بین‌المللی، وضعیت بازار ارز، مسائل داخلی کشور، همه و همه دست به دست هم می‌دهند و آثار متفاوتی روی بازار مسکن می‌گذارد. اما به طور کلی سیاست‌هایی که تاکنون دولت به‌کار برده، روی عرضه و تولید اثر منفی گذاشته است. زمانی هم که عرضه کم شود، در میان‌مدت و حتی کوتاه‌مدت باعث بالارفتن قیمت‌ها می‌شود؛ به خصوص این‌که تورم هم به شدت بالا باشد. بنابراین پیش‌بینی من این است که با توجه به شرایط کنونی، بازار مسکن به سیر صعودی خود ادامه می‌دهد.


منبع
اقتصادآنلاین
فردای اقتصاد