تاریخ تحریر 18 خرداد 1401
تقریبا سه ماه است که مذاکرات برای احیای برجام در کما رفته و خبری از گفتوگوها نیست. حتی این شنیده مطرح است که شاید برجام دیگر اجرا نشود و خاتمه مذاکرات برای همیشه رقم بخورد. حال باید دید تیم مذاکره کننده ایران چه تصمیماتی را اتخاذ میکنند.
توافق موقت تنها راه جلوگیری از مرگ برجام است
حسین موسویان، معاون اسبق دبیر شورای عالی امنیت ملی و مذاکرهکننده اسبق هستهای ایران با بیان عواقب بد شکست برجام برای ایران گفت: اگر تیم مذاکرهکننده ما به این نتیجه رسیده باشد که بایدن حداقل تا انتخابات نوامبر کنگره قادر به تصمیم گیری نیست، بهتر است برای جلوگیری از مرگ برجام، توافق موقت را انجام دهد. شکست برجام تبعات منفی به همراه خواهد داشت و اقتصاد ایران با طوفان جدیدی مواجه خواهد شد که شاید بعد از انقلاب بیسابقه باشد.
من در مقاله چند روز پیش در میدلایستآی پیشنهاد دو اقدام در برابر دو اقدام را دادم. بر این مبنا که: ایران طبق برجام غنیسازی 20 درصد و 60 درصد را متوقف و به غنیسازی زیر 5 درصد برگردد؛ همچنین پروتکل الحاقی را اجرا کند. آمریکا نیز طبق برجام متقابلا اولا تحریمها علیه صادرات نفت ایران و ثانیا تحریمها علیه موسسات بانکی و مالی ایران شامل بانک مرکزی را لغو کند.
دلار ظرفیت جهش مانند سالهای گذشته را ندارد
توقف مذاکرات برجامی یکی از موضوعاتی است که این روزها بر بازار دلار هم سایه انداخته است. سیگنالهایی که امسال از فضای سیاسی به گوش میرسد، معاملهگران بازار ارز را به این باور رسانده که ادامه مذاکرات و احتمال رسیدن به توافق هستهای دور از انتظار است؛ همین امر موجب حرکت قیمت دلار به نزدیکی سقف قبلی شده است. با وجود تمام مسائل سیاسی ، قیمت دلار در سال 1401 ظرفیت جهشهای سالهای 97، 98 و 99 را نخواهد داشت؛ با این وجود انتظار رشد به میزان نرخ تورم از قیمت دلار دور از انتظار نیست. مطابق چارت قیمت دلار در حال حرکت به سمت مقاومت 34 هزار و 600 تومانی است.
دولت فروش نفت را اولویت قرار دهد
در صورت عدم توافق ، مسئولان باید به مولفههای داخلی توجه کنند. موضوع فروش نفت را که اکنون هم وضعیت بدی ندارد را در دستور کار قرار دهند. در روابط خارجی نیز تمرکز را بر تحکیم روابط با شدت بیشتری از گذشته با شرکای خود بگذارند و به این نکته توجه کنند که از اروپا کاری ساخته نیست. در نهایت شرایط سختی پیشروی کشور قرار دارد که تلاش ویژهی مسئولان را میطلبد.
منابع
دنیای اقتصاد